Hasta Rehberi

Ziyaret Saatleri ve Refakat Kuralları

HASTANEMİZDE KARMA SERVİS İÇİN İDARECE BELİRLENEN ZİYARET SAATLERİ:

Gündüz:                   12:30 - 14:00

Akşam  :       18:30 - 20:00 saatleri arasında yapılacaktır.

ÖZELLİKLİ HASTALAR İÇİN BELİRLENEN ZİYARETÇİ SAATLERİ:

Gündüz:                 12:00 – 13:00 saatleri arasında yapılacaktır.

Hasta Ziyaretinden Genel Olarak Amaçlananlar:

• Hastanın, hastane dışından gerekli ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi gibi)
  • Hastanın hatırını sormak, psikolojik destek vermek
  • Hastanın doktorundan, hastanın sağlığı ile ilgili bilgi almak
  • Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usullüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki sağlamak
  • Hastanın durumu hakkında bilgilenme yapmak.

HastanınSağlığı İle İlgili Kime veya Kimlere Bilgi Verilmeli

• Hastanın tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiyi sadece hastanın hekiminden alınabilir.
  • Hasta erişkin ve şuuru açık ise; Kendisine veya önerdiği birinci derece yakınına bilgi verilir
  • Hastanın şuuru kapalı ise; Birinci derece yakınına bilgi verilir
  • Hasta çocuk ise; Ebeveynine bilgi verilir. Üçüncü şahıslara hasta ile ilgili bilgi verilmez.
  • Klinikte yatan diğer hastalarla ilgili bilgiler ve hasta kayıtları hekimi ve ilgili hemşiresi dışında kimseye verilmez.

Hangi Hastalar Ziyaret Edilmemeli

• Bulaşıcı hastalığı olan hastalar
  • Bağışıklık sistemi bozuk hastalar
  • Doktorunun ziyarette sakınca gördüğü hastalar (Bu hastalar için hasta doktorundan uygun zamanlarda bilgi alınır)

Kimler Hasta Ziyaretine Kabul Edilmemeli:

• 10 yaş altı çocuklar,
  • Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar
  • Herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar
  • Enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler

Hasta Ziyaretinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

• Doktorunun izin vermediği özel durumlarda hasta ziyareti için lütfen ısrar etmeyiniz.
  • Hasta ziyaretini, ziyaret saatlerinde yapınız.
  • Ziyaret süresi kısa olmalıdır ( tercihen en fazla 10 dakika)
  • Her hasta başında ikiden fazla ziyaretçi olmamalı ve diğer hastaları rahatsız edecek derecede YÜKSEK SESLE KONUŞULMAMALIDIR.
  • Hasta yataklarına oturulmamalı, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere dokunulmamalıdır. Ziyaret öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır
  • İyilik olsun diye yaptığınız müdahalelerin hastanıza zarar verebileceğini unutmayınız
  • Ziyarete gelirken hediye olarakyiyecek ve canlı çiçekgetirilmez.
  • Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, hastaya herhangi bir gıda verilmemelidir.
  • Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir.
  • Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
  • Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
  • Çocuk hasta ziyaretlerinde hekim izin verirse akranları ziyaret edebilir.

Gece Hasta Ziyareti Yapılmamalı

• Hastane güvenliği olumsuz yönde etkilenir.
  • Uyuyan hastalar rahatsız olur.
  • Unutmayınız, hastanızın sağlığı sizin için olduğu kadar bizim içinde önemlidir.

Refakatçilerin Uyması Gereken Kurallar

• Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır.
  • Refakatçi vizitte ve tıbbi bakım sırasında hastanın yanında bulunmamalıdır.
  • Hekim ve hemşire direktifleri dışında hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır.
  • Refakatçi, hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım eder.
  • İlgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastayı hastane dışına çıkarmamalı veya yatağını değiştirmemelidir.
  • Huzurlu bir ortam sağlanması için, refakatçilerin; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması, odalarda bulunan televizyonları başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanması; doktor vizit saatlerinde ve saat 22.00’den sonra telefonlarını kapatmaları veya sesini kısık tona ayarlamalıdır.
  • Hastane içerisinde tütün ve alkol kullanımı yasalar ve hastane kurallarına göre yasaktır.
  • Refakatçilerin hastane dışından yiyecek ve içecek getirmemesi, diyetisyen kontrolü olmayan yiyecek ve içecekleri hastaya verilmesi yasaktır.
  • Refakatçı değişiminde mutlaka hemşiresine bilgi verilmesi gerekmektedir.
  • Refakatçi genel hastane kurallarına uymakla yükümlüdür. İhlali halinde, hastanıza refakat durumunuz kabul edilmeyecektir.
  • Hastanın sağlığı açısından herhangi bir sorun olduğu zaman öncelikle servis hemşirelerine bilgi vermelidir. Servis hemşirelerinin bilgisi dışından herhangi bir müdahalede bulunmamalıdır.

Özellikli Birimlerde Yatan Hastalar İçin Refakatçi Kuralları

• Refakatçi enfeksiyonun engellenmesi için temizlik kurallarına uymalı, önlük, maske, galoş ve el hijyeni için dezenfektan kullanmalıdır.
  • Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı maksimum 1 kişidir. Ancak ziyaretçi sayısına kontrolünün zor olması çevre kontaminasyon riski nedeni ile kısıtlama getirilebilir.
  • Sizin, hastanızın ve diğer tüm hastalarımızın sağlığı açısından ziyaret sırasında kendi hastanız dışında başka hastaya ve hasta bakım malzemelerine temas etmeyi

Hangi Hastaların Refakatçisi Olmamalı

• Bulaşıcı hastalığı olan hastalar